Halı üzerinde biriken tozların, iplik (hav) aralarına girmesini engellemek için düzenli aralıklarla elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir. Kesinlikle çırpma veya sert bir cisimle dövme işlemi yapmayınız. Tüm tekstil ürünlerinde olduğu gibi halı üzerine direkt olarak düşen güneş ışınları zamanla olumsuz etkilere sebep olabilir. Güneşlik ve perde kullanımı, zamanla ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri önlemede yararlı olur. Rutubetten koruyunuz. Ağır eşyaların altında kalan halının ezilmesi durumunda o bölge fırçalanmalı ve elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir.
Evinizde herhangi bir lekeye maruz kalan halılarınıza hiçbir kimyasal temizleyicilerle müdahalede bulunmayınız. Lekenin bulunduğu bölgeye bol miktarda ılık su dökerek derhal ikia halı yıkama tesislerini arayınız. 0216 324 18 18
Lateks tabanlı, halı zemini tuttuğundan dolayı kaymaz. Ev kazalarına sebebiyet vermez. Bu tip halıların serileceği zemin mutlaka kuru olmalıdır. Lateks tabanı uzun süre güneş ışığına maruz bırakmayınız.
Halınızdan ilmek çekmeyiniz, çıkmış olan ilmekleri halı yüzeyinden kesiniz. Halı, hiçbir zaman katlanıp, kırılmamalı ve sarım yönü dışında rulo yapılmamalı, rulo halindeyken üzerine ağırlık konulmamalıdır. Bazı kolonyalar, yapılarında boya ve çeşitli kimyasallar içerir. Halınıza bunlarla yapacağınız müdahaleler sonucunda renk ve doku deformasyonları oluşabilir.
Halılar için düzenli temizlik şarttır. Halılarınızı güçlü ve tercihen fırçalı elektrik süpürgesiyle halı üzerindeki trafik yoğunluğuna bağlı olarak günlük veya haftada en az iki kere bütün yüzeyi süpürün.ve yılda en az iki kez profesyonel bir firmaya halılarınızı temizletin.
Halının üzerine ayak kısmı sivri veya dar eşyalar koymayın. Halı üzerindeki eşyalar ne olursa olsun belirli aralıklarla halının veya eşyaların yerini değiştirin. Aksi taktirde halı havı deforme olacaktır.
Sıklığı 900.000 uç ve fazlası olan halıların yüzeyini sivri veya keskin uçlu cisimlerle çizmeyiniz. Çünkü düz duran havların arasına zorlanmayla yatan uçlar, halı havının sık olmasından dolayı kendi kendilerine düzelemeyeceklerdir. Buda uzun sürede halı havlarında deformasyona neden olacaktır.
Hav ipliği cinsi ne olursa olsun halı yüzeyine 70 0C ve üzerindeki herhangi bir maddeyle temas ettirmeyiniz. (su – çay – süt vb.)
Halı , deterjan , Sert yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu , tuz ruhu gibi maddelerden uzak tutulmalıdır. Bu ve benzeri maddeler asla temizlikte kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür maddeler halı dokusuna zarar vererek halının çürümesine neden olabilmektedir. Genel temizlik için mutlaka profesyonel bir firmaya baş vurun.
Halı taşınırken veya muhafaza edilirken kesinlikle katlanmamalıdır. Her zaman rulo halinde taşınmalı veya muhafaza edilmelidir. Muhafaza yeri nemli veya rutubetli olmamalıdır.
Kesik elyafla üretilmiş halılarda bir miktar tüy dökülmesi kaçınılmazdır. Düzenli olarak güçlü elektrik süpürgesi ile süpürülen halılarda bu durum çok kısa sürede yok denecek kadar azalacaktır.
Halılarda görülen gölgelenme üretim kaynaklı bir sorun değildir. Halı üzerindeki trafik farklılıkları, nem farklılıkları ve zemindeki düzgünsüzlük farklılıklarından kaynaklanan ve özellikle açık zeminli düz halılarda daha görünür olan sorundur.
Kesik uçlu halılarda ayak izleri görülebilir. Bu durum halının serildiği yere kullanılan desenin sadeliğine ve hav ipliklerinin parlaklığına bağlı olarak artıp azalabilir. Bu tür izlerden rahatsız olan kullanıcıların daha karışık koyu renkli desenler tercih etmesi tavsiye edilir.
Halı havının uzun süre direk güneş ışığı alması durumunda renklerde değişim meydana gelebilir. Direk güneş ışığı alan yerlerde halının yerini sıkı sık değiştirerek veya direk güneş ışığı alınan saatler de pencerede perde kullanarak bu durumun önüne geçilebilir.
Farklı hav iplik üretim lotlarıyla üretilen halılarda bir miktar farklılık olabilir. Ayrıca daha önce alınıp bir miktar kullanılmış halı ile aynı desenden yeni halı arasında da farklılık mutlaka olacaktır. Eski halı ile eş olarak kullanılmak üzere halı alırken bu durum göz önüne alınmalıdır.
Yuvarlak, oval ve sekizgen halılar her kenarı overlok dikilmiş olarak satılırlar ve bu halılarda halı dokuma yönünde (normal halıda saçak takılan bölge) olan kenarlar yan kenarlara nazaran halı dokuma tekniği gereği daha zayıf overlok tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla çırpma ve dövme bu halılarda overlok patlamalarına sebebiyet verecektir. Bu tür halılar alınırken ve kullanılırken bu özellik dikkate alınmalıdır.
Açık zeminli halılar daha kolay kir gösterir ve daha zor temizlenir. Halı seçimi yaparken kullanılacak yerin durumuna göre zemin rengi belirlemek daha sonraki kullanım kolaylığı için faydalı olacaktır. Unutmayınız ki hiçbir leke çıkartıcı lekelenen eşyaya zarar vermeden bütün lekeleri asla tamamen çıkartmaz.
Halınız saçaklı ise, saçaklarını kirden korumak amacı ile asla bant yapıştırmayınız. Bantta bulunan kimyasal yapıştırıcı saçaklarda telafisi mümkün olmayan lekeler bırakabilir. (kaynak halı dergisi)